Перейти до основного вмісту

Паприка

Пряность паприка

Пряність паприка

Паприка – вид прянощі, яка використовується в багатьох кухнях світу, в основному європейських. Найбільш популярна паприка в угорській кухні, – багато основних страв включають паприку. У Європу паприка була завезена з Південної Америки, проте через європейський клімат паприка втратила закладену в ній гостроту. Смакові якості паприки вже європейської більш м'які та солодкі, порівняно з оригіналом, проте не позбавлені гостроти. Паприка, як готова пряність є порошком червоного кольору. Даний порошок отримують з висушеного та меленого червоного перцю, у якого попередньо було видалено насіння та серцевину.

В угорській кулінарії паприка не є однорідним – всього налічується сім типів паприки. Делікатесна паприка – майже не має гостроти, лише підкреслює смакові якості страви. Шляхетна солодка паприка – пряність середнього помелу, темно-червоного кольору, особливість її – аромат. Напівсолодка паприка – яскраво барвистого, матового кольору, за смаковими характеристиками – солодка, містить велику кількість цукру. Спеціальна паприка – аналогічно до попередньої має великий вміст цукру. Рожева паприка – одна з найгостріших. Ніжна паприка – тут колірна гама може змінюватись від яскраво червоної до темної, проте дана паприка позбавлена гостроти. Гостра паприка – смак, що обпалює, колір – червоно-коричневий. Паприка є одним із головних інгредієнтів угорської кухні. Нарівні з нею знаходиться сметана, жир свинячий, борошно. Виходячи з цього, багато страв угорської кухні, які є візитними картками, містять паприку, наприклад, «курча з паприкою».

Паприка у рецептах страв різних кухонь світу

За винятком угорської кухні, паприка може використовуватись у німецькій, іспанській та мексиканській кухні. У цих кухнях паприка є незамінним інгредієнтом будь-яких м'ясних страв. Овочі в поєднання з паприкою також утворюють гарне поєднання, особливо капуста, томат, картопля. Багато супів і сирів також можуть включати до свого складу паприку. Що стосується технології приготування, паприку краще додавати після прожарювання. В іншому випадку вона швидко пригоряє і втрачає необхідний колір та смак. Паприка відмінно доповнює різні соуси і гармонує також іншими прянощами. Чилі соус, більшість кетчупів, Ворчестерширський соус та багато інших містять паприку у своєму складі. Що стосується окремих прянощів, то паприка відмінно гармонує з такими видами прянощів, як часник, коріандр, базилік, лавр, мускатний горіх, петрушка та кріп.

Користь та шкода паприки

Як і багато гострих прянощів, паприка надає зігрівальну дію на організм. Допомагає при проблемах із суглобами. Також паприка покращує роботу травної системи. У паприці містяться такі види вітамінів З, Р, В1, В2. Також паприка містить речовини, які виступають, як антиоксиданти. Вживання паприки має припускати наявність необхідних резервів здоров'я, інакше паприка може зашкодити. Однозначно заборонено приймати паприку при геморої, індивідуальній непереносимості, гострому панкреатиті, холециститі, а також під час безсоння.