Перейти до основного вмісту

Консервація та заготівля на зиму

Рецепти консервації та заготовок на зиму

Консервація та заготівля продуктів – історія та сучасність

Консервація та заготівля продуктів на зиму широко використовується в кулінарії та дозволяє зберегти корисні властивості та смакові якості різних продуктів на зиму. Заготівля на зиму овочів, фруктів та інших продуктів харчування використовується здавна, особливою популярністю цей вид кулінарної обробки користується в країнах, де яскраво виражені сезонні коливання попиту та пропозиції свіжих продуктів. З розвитком сільського господарства, особливо технології вирощування та зберігання овочів і фруктів, а також недорогі міжнародні транспортні перевезення, значно знизили потребу в консервованих продуктах. Проте, консервація та заготівлі продуктів на зиму досі користується популярністю, особливо серед тих, хто сам вирощує різну сільськогосподарську продукцію. Для того, щоб заготовити овочі, фрукти та інші продукти на зиму, їх потрібно піддати певній кулінарній обробці, щоб вони краще зберігалися і не втрачали своїх корисних властивостей. Для цього використовується кілька різних технологій, що відрізняються складністю їх реалізації та особливостями зберігання продуктів.

Способи збереження продуктів на зиму

Сушіння

Сушіння здавна використовується для підготовки овочів та фруктів для тривалого зберігання. Видалення вологи з овочів та фруктів дозволяє захистити їх від гниття, сушити можна як штучно вирощені фрукти та овочі, так і збираються в природних умовах. У регіонах, де є безліч лісів, широко поширене сушіння лісових ягід і грибів, що збираються в лісі. Сушені гриби, ягоди, овочі та фрукти добре зберігатися, але їх потрібно захищати від попадання вологи. Сушені продукти можуть використовуватися для приготування різних рецептів страв у будь-яку пору року.

Заморожування

Ще один старий і досить просто спосіб консервації продуктів та заготівлі їх на зиму – заморожування. Старим цей спосіб є через те, що в багатьох країнах, розташованих у холодних регіонах, заморозка продуктів була одним з основних способів їх збереження на зиму. А простота заморозки овочів, фруктів, ягід та інших продуктів обумовлена тим, що для цього не потрібно жодних додаткових дій чи добавок консервантів – продукти просто заморожуються, благо в даний час холодильне обладнання доступне всім.

Маринування

Маринування овочів та інших продуктів є одним із способів зберегти їх на зиму. Як консервант у цьому випадку використовується оцет, який запобігає розвитку шкідливих бактерій та псування продуктів. Мариновані овочі добре зберігаються та довго зберігають свої корисні властивості. Маринуються переважно овочі, яким даний вид обробки надає цікавішого смаку і аромату.

Засолювання або ферментація

Для того, щоб зберегти продукти на тривалий час, використовується їхнє засолювання. Хоча правильніше називати цей процес квашенням або ферментацією – по суті, сіль у даному випадку використовується тільки для створення оптимального середовища для молочнокислого бродіння, а реальним консервантом в цьому випадку служить молочна кислота, що утворюється при ферментації. При засолюванні м'яса і риби відбуваються трохи інші процеси, і роль солі в цьому випадку більш значна, але все одно м'ясо і риба в процесі в'ялення піддаються ферментації, яка покращує властивості продукту і дозволяє надовго зберегти.

Зацукровування

Ще один спосіб зберегти продукти на зиму – це змішати їх із великою кількістю цукру. Цей спосіб консервації зазвичай використовується для збереження на зиму різних ягід та фруктів, які й так мають у своєму складі достатню кількість цукру. За такою технологією виготовляються джеми, мармелади, цукати та інші солодкі продукти харчування. Головне за цієї технології консервації – щоб цукру було достатньо, інакше може розпочатися процес спиртового або молочнокислого бродіння та фрукти, які планується зберегти на зиму, можуть бути зіпсовані.

Чи варто консервувати та заготовлювати на зиму овочі та фрукти?

Чи варто консервувати та заготовлювати на зиму овочі та фрукти – на це питання немає однозначної відповіді. З одного боку, широка доступність свіжих овочів, фруктів, ягід, грибів, риби та м'яса, а також наявність холодильників зовсім не вимагають створення будь-яких запасів продуктів на зиму. Заготівля продуктів на зиму може бути виправдана у тому випадку, якщо ці продукти вирощуються або збираються самостійно – у цьому випадку заготівлі на зиму будуть не тільки смачними, а й економічно вигідними. Крім того, не варто забувати, що мариновані овочі та фрукти або варення з різних видів ягід та фруктів є власними силами смачним продуктом харчування, і не варто відмовляти собі в задоволенні заготовити на зиму той чи інший тип консервації.