Перейти до основного вмісту

Тархун

Пряність тархун

Пряність тархун

Вперше тархун почали використовувати як спецію в країнах, розташованих у Південному Сибіру та Монголії. З часом, тархун легко розповсюджувався по всіх континентах, і проникав у різні кулінарні традиції, і надалі став міжнародною пряністю. Настільки легкому поширенню тархуна сприяв той фактор, що його вирощування не вимагає створення особливих умов. Тархун, як рослина, не сприйнятливий до сезонних змін клімату та до осінніх та весняних заморозків. Однак вирощування тархуну потребує достатньої важливості ґрунту, тому при вирощуванні тархуну необхідно забезпечити якісний полив. Пряність тархун також відома під назвою естрагон, тому естрагон і тархун – це та сама спеція.

Тархун у кулінарії

Сам по собі тархун має пряний смак, не гіркий, у чомусь подібний зі смаком анісу. У різних рецептах страв можуть застосовуватися як сушене листя, так і свіжі або навіть іноді стебла тархуна. Свіже листя тархуна може бути використане, як прянощі в різних салатах, стравах з м'яса, як ароматизатор до різних супів. Влітку тархун може використовуватися для консервації овочів. Найчастіше використовується для консервації огірків та патисонів. При необхідності тархун може бути замінений листям смородини чи вишні. У вигляді сухого листя тархун застосовується в різних стравах, салатах, смаженому м'ясі, супах. Але в даному випадку сухе листя тархуна кладуть безпосередньо перед завершенням теплової обробки, інакше тархун може втратити всі ароматичні якості. Крім того, тархун використовується як ароматизатор для алкогольних та безалкогольних напоїв.

Користь та шкода тархуна

За винятком відмінних смакових якостей, тархун також має масу корисних властивостей для організму людини. Тархун добре впливає емоційний стан людини, корисний під час безсоння, депресії. Корисний тархун також для серцево-судинної системи. Дієтологи помітили, що тархун можна використовувати як солі, – у цьому випадку він допомагає вивести непотрібну воду з організму, і в той же час діє як протипаразитарний засіб. Однак є випадки, коли тархун протипоказаний до вживання. Наприклад, під час вагітності, а також бенкет нервових розладах, на зразок епілепсії. Навіть здоровій людині застосовувати тархун слід вкрай обережно, оскільки він ставиться до групи токсичних спецій, які можуть викликати у великій кількості галюцинації або навіть судоми.